ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΑΠΌ ΤΟ 1982

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΣΧΟΛΙΑ—ΑΡΘΡΑ

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 344

30-9-2008

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

......ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΙΓΙΝΑΣ COMPUTER - FAX - ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ** ΑΙΓΙΝΑ ΑΙΑΚΟΥ 21 ** ΤΗΛ 22970.26444......

Η   ΓΝΩΜΗ  ΜΑΣ

Η ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα "ΣυνΚΟΙΝΩΝΙΑ"  το οποίο επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών  (αναπτυξιακό πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ") για 14 μήνες. Το πρόγραμμα αυτό θα επιδιώξει η ΚΕΔΚΕ να το αυξήσει με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ (Δ ΚΠΣ) ώστε να έχει προοπτική.

Του Νεκτ. Γ. Κουκούλη

Στα δυο προηγούμενα φύλλα, αγαπητοί συναναγνώστες, μίλησα για τα μέτρα και ημίμετρα που κατατρύχουν την Αίγινα και για τη λανθασμένη αντιμετώπιση της λαϊκής βάσης του Νησιού. Τα άρθρα αυτά έγιναν αποδεκτά με ποικίλα σχόλια από επαινετικά ως "παραφιλολογικά" και παραπολιτικά. Για όσους διαφωνούν ας πουν δημόσια τη γνώμη τους και ας ανοίξει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος, μιας και τα ζητήματα αυτά είναι υπαρκτά. Φτάνουν οι καφενειοκουβέντες. Κλείνοντας την "τριλογία" σε αυτό το φύλλο θα πω τη γνώμη μου και για ένα άλλο ζευγάρι εννοιών στενά δεμένο με τα προηγούμενα άρθρα που ανέφερα, τις προθέσεις και τα αποτελέσματα.

 

Η διάσταση μεταξύ των "άριστων" προθέσεων και του "αναμενόμενου" αποτελέσματος είναι γενικότερο πρόβλημα της Ελλάδας. Κάθε τέσσερα χρόνια τα τηλεοπτικά πάνελ, τα προεκλογικά μπαλκόνια και τα αναλόγια βρίθουν προθέσεων, ευεργετικών μέτρων για το λαό και για την "ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων" και των "ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων" κλπ κλπ.

Μετά, όμως, οι ενισχύσεις διαπιστώνονται μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς  και στα Ε9 των κομματικών γόνων και τα μόνα που ανακουφίζονται είναι τα ψάρια κάποιων λιμνών γιατί τα ευλογούν διάφοροι μοναχοί. Αναμενόμενα αποτελέσματα φτωχά έως ανύπαρκτα για τον μισθωτό, τον μεροκαματιάρη, τα παιδιά των 700 ευρώ (G700) ή και λιγότερων, για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς της πείνας, για τον πένητα συνταξιούχο του ΟΓΑ, τον αγωνιστή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, τον πολύτεκνο και … τόσους άλλους.

Η ΑΙΓΙΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΔΩΡΕΑΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

          Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες μιας καινούργιας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί με την έλευση του νέου διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Πιθανόν χιλιάδες κλήσεις να έχουν δοθεί για παραβάσεις του ΚΟΚ. Κράνη, διπλώματα, ασφάλειες στην ημερήσια διάταξη. Κυρίως μέσα στην πόλη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι δεν είμαστε κατά της τήρησης των νόμων. Επειδή τείνουμε κιόλας να γίνουμε παράδειγμα προς αποφυγή - κυκλοφοριακά  εννοούμε - δεκτή η προσπάθεια.

      Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι πιστεύουμε πως  η αστυνομία πρέπει να λειτουργεί προληπτικά και όχι  κατασταλτικά. Για παράδειγμα θεωρούμε ότι είναι λάθος η επιδρομή στο σχολείο της Αγίας Βαρβάρας χωρίς να έχει σταλεί μια ειδοποίηση ότι πρόκειται να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.   Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ακριβοδίκαια προς όλους, ακόμα και στα μέλη της που περνούν και σφυρίζουν αδιάφορα  ως πολίτες πάνω στα δίτροχα τους. Επίσης πρέπει να σέβεται τους πάντες και όχι μόνο ορισμένους π.χ. δημοτικούς συμβούλους,  τους οποίους χαιρετούν στρατιωτικά όταν τους βλέπουν.

     Επίσης θέλουμε από την αστυνομία να ελέγχει και την περιφέρεια του νησιού, όπου τα αδικήματα πιθανόν να είναι και περισσότερα. Αυτοκίνητα σαράβαλα, χωρίς ασφάλειες, χωρίς κάρτες καυσαερίων, χωρίς ΚΤΕΟ που έρχονται από την Αθήνα αφού αντικατασταθούν εκεί από το καλό καινούργιο, δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Επιθυμούμε  να αστυνομεύσει την υποτίθεται κλειστή Σπύρου Ρόδη όπου διάφοροι πονηροί κυκλοφορούν  ανενόχλητοι στο πεζοδρομημένο τμήμα της και ακόμα ακόμα να αποκτήσει την δυνατότητα ηχομέτρησης  για τον απίστευτο θόρυβο που δημιουργούν  ορισμένα δίκυκλα. Να ελέγξει τις κόντρες στην παραλιακή οδό προς Φάρο και να συνετίσει όποιον πιστεύει ότι εκεί είναι η πίστα της Μόντζα και όχι ένας απλός και στενός δρόμος.

    Επαναλαμβάνουμε ότι πιστεύουμε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Ετσι δεν θέλουμε ούτε στιγμή να πιστέψουμε ότι μπορεί όλη αυτή η ιστορία να έχει σχέση  με εισπρακτικά  μέτρα μιας και τα χρήματα από αυτά τα πρόστιμα καταλήγουν στα ταμεία του δήμου. Πιστεύω ότι όλοι επιθυμούμε μια  ήσυχη και ασφαλή  ζωή. Και η αστυνομία μπορεί να συμβάλλει σε αυτό.

Η ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ ΜΑΣ

Ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου το επιστημονικό συνέδριο "Ο Καποδίστριας και η Εποχή του" που πραγματοποιείται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στα πλαίσια των 180 χρόνων από την άφιξη του Κυβερνήτη στην Αίγινα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο Καποδίστριας και η Εποχή του

Από προθέσεις όμως έχουμε μπουχτίσει και στην Αίγινα. Αυτό το μήνα έτυχε να βρεθώ σε επίσημες εκδηλώσεις που έγιναν στο Νησί. Στην αρχή, "ως είθισται", έγιναν οι απαραίτητοι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους μας. Εκεί, αφού δόθηκαν τα απαραίτητα συγχαρητήρια, ακολούθησαν οι διαβεβαιώσεις των καλύτερων προθέσεων για Καποδιστριακά, για Εκπαίδευση, για νεόκοπους θεσμούς, για Μουσεία και γενικά για κάθε "επιστητό". Αν εκείνη τη στιγμή το βλέμμα μας ξέφευγε από τον ομιλούντα "επίσημο" και παρατηρούσε τα πρόσωπα κάποιων παρευρισκόμενων που παρακολουθούν την τοπική κοινωνικοπολιτική ζωή και δράση, θα διέκρινε ένα χαμόγελο γεμάτο νόημα. Άλλα βλέπετε λένε οι εκλεκτοί των πολιτών από όλες τις πλευρές, στις επίσημες εκδηλώσεις, σκορπίζοντας προθέσεις και διαβεβαιώσεις απλόχερα και χαϊδεύοντας αυτιά ανάλογα με το ακροατήριο και άλλα τα απτά αποτελέσματα, που συνήθως είναι κατώτερα των προσδοκιών.

 

Δεν θέλω με τούτες τις σκέψεις, να μηδενίσω φυσικά τα καλά έργα και πράξεις από όποιον και να προέρχονται. Ο Δημότης, όμως, εισπράττοντας μια σκληρή ελληνική πραγματικότητα, ζώντας μέσα σε μια κοινωνία που οι θεσμοί της δοκιμάζονται και εκ των πραγμάτων είναι υπό κρίση και επανεξέταση, δε ζητά υπερβολές, μικροπολιτική  και αμετροέπειες ΚΑΙ στην Αίγινα, που ζει όλη τη ζωή του. Από τους επίδοξους πρωταγωνιστές της τοπικής πολιτικής ζωής ζητά ειλικρίνεια, ευθύτητα και αλήθειες. Ζητά ανθρώπινο πρόσωπο και έμφαση στην καλυτέρευση της καθημερινής ζωής. Η νεολαία ζητά να την πλησιάσουμε με τρόπους που της ταιριάζουν. Η κοινωνία της Αίγινας ζητά βήματα προόδου και σταθερότητας. Μόνο τότε θα πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ.

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

του Α. Ντελή

 

"Ήρθε ο "καινούργιος" κι'ο κοσμάκης τάχει χάσει

και κράνος και καθρέφτες τρέχει να αγοράσει.

Κι ο πιτσιρίκος όλο στρίβει στα στενά

για να γλυτώσει απ' των προστίμων το βραχνά".

Η γιορτή φιστικιού στο Bronte

Ο Δήμος Αίγινας κατόπιν προσκλήσεως από τον Δήμο Bronte  Ιταλίας ( Σικελία) εκπροσωπήθηκε με τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Πούντο στην ετήσια Γιορτή του Φιστικιού του Bronte  που έγινε εκεί από 25 έως 28 Σεπτεμβρίου . Όπως είναι γνωστό η Ιταλική αυτή πόλη είναι η κατ εξοχήν παραγωγός του φιστικιού στην Ιταλία και έχει μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση της παρουσίασης και προώθησης του φιστικιού και των παραγώγων του.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και  ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φυστικοπαραγωγών της Αίγινας κ. Σταμπουλής Νίκος όπως και  εκπρόσωποι του Συλλόγου Ενεργών πολιτών.

Η επίσκεψη στα πλαίσια της συνεργασίας  με το ΒΡΟΝΤΕ γίνεται σε ανταπόδοση της συμμετοχής των εκπροσώπων του εκεί Δήμου το Μάιο στις εκδηλώσεις για τη φιστικιά  που είχε οργανώσει ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών σε συνεργασία με τον Δήμο μας και άλλους φορείς.

Η αντιπροσωπεία της Αίγινας είχε  την δυνατότητα να συνομιλήσει με τους οργανωτές επί τόπου και να ενημερωθεί , πράγμα  που θα επιτρέψει την αρτιότερη οργάνωση παρόμοιας εκδήλωσης για το φιστίκι στην Αίγινα το 2009.

*Μαγειρεύει η σύζυγος την φασολάδα στο σπίτι όταν διαπιστώνει ότι έχει ξεχάσει να πάρει σέλινο. Καβαλάει το μηχανάκι του συζύγου που ήταν απέξω (ο σύζυγος έχει πάει στη δουλειά με το αυτοκίνητο) και πάει να πάρει σέλινο. Στο δρόμο τη σταμάτησαν γιατί δεν είχε κράνος. Κοντά στο κράνος γύρευαν δίπλωμα, άδεια κλπ. Καταλαβαίνετε πόσο κόστισε η φασολάδα και πόσο πλήρωσε τον σέλινο…

 

*Πέρασε το καλοκαίρι, ήρθαν οι πρώτες βροχές και ο κόσμος αγανακτεί με το συνεχιζόμενο κλείσιμο της Σπ. Ρόδη. Βροχή κάθε μέρα οι ανοικτές παλάμες προς το κτίριο της Χρ. Λαδά 1 που συνοδεύονται με ακατάλληλες εκφράσεις. Αν συνεχίσουν αυτή την πολιτική δύσκολο βλέπω να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Δημαρχίας και δεύτερη τετραετία…

 

*Δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κρατάει εγκυκλίους και νόμους στο χέρι για να αποδείξει ότι βαδίζει με την νομιμότητα. Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει η εγγονή του νηπιαγωγείο, μας πληροφορούν ότι υπέβαλλε ψευδή δήλωση κατοικίας για να την γράψει στο νηπιαγωγείο της αρεσκείας του. Αυτή είναι η νέα αντίληψη πραγμάτων της νέας δημοτικής αρχής.

 

* Πληροφορηθήκαμε ότι γίνονται ενέργειες να μεταφερθεί το δημαρχείο στο νεόκτιστο εμπορικό κέντρο Κυψέλης. Δεν μας είπαν όμως ποιά 4ετία. Αυτή ή την επόμενη;

 

. Τελικά όλα τα θυμήθηκαν οι εργολάβοι του νέου Δημοτικού σχολείου Βαθέος εκτός από το ρεύμα. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λίγο πριν παραδώσουν το έργο έδωσαν στο Δήμο τα χαρτιά για την αίτηση. Και τώρα τρέχουν όλοι να προλάβουν ώστε να μπει όσο το δυνατόν συντομότερα για να ξεκινήσει τη λειτουργία του  το νέο σχολείο.

 

* Μάλλον κάποιοι εκεί στο Δήμο δεν θα προλάβουν το στοίχημα με το νέο έτος να καταργηθεί η διπλοβάρδια. Οι τροποποιήσεις που χρειάζεται το νέο κτίριο του ΕΠΑΛ  είναι πολλές για να ολοκληρωθούν την τρέχουσα σχολική χρονιά. Κι' έτσι θα πάει χαμένο και το πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας με τίτλο "τέλος η Διπλοβάρδια" (πριν δυο χρόνια για όσους θυμούνται).

 

*Ο νόμος για τους οδηγούς δικύκλων και τα κράνη δεν διαχωρίζει συνταξιούχους ή νέους. Σκεφτείτε όμως έναν συνταξιούχο ο οποίος δεν μπορεί καλά καλά να περπατήσει και κατέβηκε στην πόλη της Αίγινας με το δίκυκλο του χωρίς κράνος. Την μισή σύνταξη την πήρε ο νέος διοικητής της Αστυνομίας. Είπαμε να προηγηθεί κάποια σύσταση σε ορισμένες ηλικίες….

 

* Η τελευταία σύσκεψη απασχόλησε και την "υποψηφιότητα" Κουλικούρδη. Ο τελευταίος δέχτηκε ερωτήσεις εάν είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές αλλά κράτησε τα χαρτιά του κλειστά. Η διαφωνία του με τον δήμαρχο είναι ότι επιθυμεί τα έργα να γίνονται άμεσα και όχι να μελετώνται επ άπειρον.

 

* Ποιος αποφασίζει για τα θέματα του δήμου; Το δημοτικό συμβούλιο. Εμείς θα αποφασίζουμε ή κάποιος άλλος; Αυτά δήλωσε ο δήμαρχος κατά την συζήτηση του δανείου. Εμείς ξαναλέμε στον κ. δήμαρχο να μην ταυτίζει το δημοτικό συμβούλιο με την πλειοψηφία της συμπολίτευσης αλλά στις μεγάλες αποφάσεις να κυνηγά την συναίνεση τουλάχιστον και μιας ακόμα δημοτικής παράταξης.

 

* Δεκαπέντε Σεπτεμβρίου το περιπολικό στημένο στην γωνία Αιακού και Σπ. Ρόδη γράφει όλα τα δίκυκλα που οι οδηγοί τους δεν φορούν κράνη. Περνάει και γνωστός δημ. σύμβουλος πάνω στη βέσπα του και ο αστυφύλακας τον χαιρετά στρατιωτικά. Ετσι λειτουργεί ο νόμος κ. Διοικητά; Μήπως πριν δώσετε εξουσία στα όργανα σας πρέπει να τα εκπαιδεύσετε;

ΣΧΟΛΙΑ

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες η λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού μουσείου της Αίγινας με την πραγματική σημασία της λέξης γίνεται πραγματικότητα.

Ο "νέος" (διοικητής) είναι ωραίος;

Αναδρομική Εκθεση

 

"Ταξίδι στα χρώματα της Αίγινας" λεγόταν η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Αιγινήτισσας Στέλλας Κάππου που παρουσιάστηκε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο της, οι συγγενείς της παρουσίασαν αυτή την έκθεση για να γνωρίσουν όλοι την δουλειά της αυτοδίδακτου ζωγράφου που τους πίνακες της αναγνώρισαν και μεγάλοι ζωγράφοι

Δημοτική Χορωδία

Στις 13 Σεπτεμβρίου επανεμφανίστηκε η μικτή Δημοτική χορωδία της Αίγινας υπό την διεύθυνση του κ. Γιάννη Βρυζάκη.  Ο πρόεδρος κ. Στέλιος Κρητικός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για την επαναλειτουργία της Χορωδίας και η γνωστή τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη και αντιπρόεδρος στο μέλλον της χορωδίας. Στην ορχήστρα  φλάουτο έπαιζε η Στεφανία Κατσαρού και πιάνο η Ούρσουλα Βρυζάκη.